Skip to main content

The Queyries Eco-District

LOCATION : Bordeaux, France
PROGRAMME : Urban projects & accommodation Mixed project 537 units of social and start-up housing, businesses Sunlit constructions, energy choices At the quartier-level: water-loop heat pump, thermal solar panels, water processing (included in the landscaping project).
AREA : 2.3 ha / 42,100 m2 GFA
CLIENT : Bordeaux Métropole Aménagement, Kaufman
PROJECT MANAGEMENT : Architect: AIA Associés + Intens-City
DESIGN : Finalist, 2012 contest
In Bordeaux, on the right bank of the Garonne, behind the great trees of the Parc des Angéliques, the Les Queyries project showcases an exceptional site, unveiling all of its potential to create not only a part of town which is both durable and tight-bound, but also to incorporate nature in its midst. The bright façades of the town form the western skyline of the site, while its wonderful north-south perspectives offer remarkable views of the wooded hills. This bi-directional frame anchors this space in Bordeaux's beautiful landscape and provides it with much of its beauty.
In contrast to the Unesco-listed waterfront, the architects have reinforced the rural vocation of the river's right bank without turning their backs on the monumental in order to promote a dialogue between the two banks.
The quartier of Les Queyries is seen as much as an urban architecture project as a landscape project. The area is densely populated, bordered by two neighbourhoods under development, and the project is open, forming part of the the continuity of the street network, and revolves around an inhabited park re-imagined as a landscape tour. The buildings contain abundant vegetation, interlacing nature and the built environment.
The architecture of the buildings, in the shape of large rocks, frees up vistas, facilitates the entry of sunlight, and fits in with the neighbouring areas.
In order to establish links with the fringes and edges of the quartier as well as to respect the scales and perspectives of neighbouring areas, the architects used so-called "progressive transition" urban rules. 
+ + +