Skip to main content

Pre-treatment Station - Seine Aval Purification

LOCATION : Achères
PROGRAMME : Pre-treatment of effluent directed to the Seine Aval plant. This Ecoplain brings together the different functional components: connection to emitters, screening, grit removal, odour removal…       Capacity: 1.5 million m3/day.
CLIENT : SIAAP
PROJECT MANAGEMENT : Architect: AIA Associés Agent company: Degrémont - Suez Environnement
DESIGN : Competition 2007
DELIVERY : 2017
COST : €300 million excluding taxes

The project forms part of a global site renovation expanding across two villages, Achères and Saint-Germain-en-Laye, extending over a plain between a forest area and the Seine.  The plant project showcases the plain's potential by highlighting all of the perceptions and uses of this location, and was conceived as a landscape sculpture, a green ribbon unifying disparate spaces. Under its planted roofs, the grit/oil removal building, a major component of the constructed environment, disappears from view, to be replaced with a sculpture-garden comprising planted volumes of stonecrops. The aim is also to highlight the entrances to the site as well as the views from the surrounding hills, bringing them into a cohesive unit offering a qualitative visual experience to river users. The addition of a new contemporary garden recreates a greened continuity with the site's historic garden, all while promoting biodiversity and new uses by means of gentle associations. 

+