Skip to main content

Pole Mental Health - CH Charles Perrens

LOCATION : Bordeaux, France
PROGRAMME : ehpad / psy / ssr Renovation of the Admissions Unitand Medical Management Centre at the Pôle Bordeaux Santé Mentale.
AREA : 6,000 m2
CLIENT : CH Charles Perrens
PROJECT MANAGEMENT : Commissioned architect: AIA Associés Engineering and project economics: AIA Ingénierie OPC & General works contractor: AIA Management
DELIVERY : 2012
Délais : 26 months
COST : €9.5 million excluding taxes
The project contributes to the expression of a psychiatric care venue by working on the relationship of the patient with their environment, both adjacent and distant. The Centre Hospitalier Charles Perrens is located at the joint between urban expansion (to the south) and the pool of installations at the Centre Hospitalier Pellegrin (to the north). Its urban façade mainly extends along the Rue de Bethman, and is affirmed by a monumental main entrance which opens out onto the Square Haut Brion. Behind this rises an imposing four-floor building, hinting at the academic organisation of the Centre Hospitalier to its rear. The buildings are laid out in a "barracks"-style layout, and extend along two median axes: a public north-south axis accommodating administration, restaurant, union offices and the chapel, and a logistics axis from east to west for the six transversal bars of the accommodation units.
The particular nature of this projet is also embedded in the purpose of the building and its environment: serious mental illness. This context requires strengthened protective measures, such as a sealed construction site in order to prevent any unauthorised access by patients onto the construction site. This also impact the choice of materials (with strengths close to those required for prison environments), acoustic requirements and the fire safety system.
Throughout the construction site, AIA Management performs regular checks to ensure that the elements applied comply with standards and supports hospital teams with detailed plans for organising the transfer of patients from the old building to their new unit. 
 This transfer was completed after the construction of the first unit, freeing up the former for renovation work to start. 
+