Skip to main content

Hospital Centre - Carcassonne

LOCATION : Carcassonne, France
PROGRAMME : Public hospital 496 beds Medicine, Surgery, Obstetrics (MCO) Logistics hub liaison gallery Single intern centre 90% of single rooms 1 IRM, 2 scanners, 4 radiology rooms, 2 Gamma camera + reserve PET scan, 9 operating theatres, 1 angiography room, 5 meeting rooms, 2 particle accelerators, 24 dialysis stations, 13 AGV "turtles" for logistics.
AREA : 53,757 m² work surface
CLIENT : Carcassonne Hospital Centre AMO: ICADE Promotion Technical controller: APAVE CSPS: Bureau VERITAS AMO HQE: BEHI
PROJECT MANAGEMENT : Builder-designer grouping: SAS François Fondeville (commissioned), in charge of the major works and TCE plots. Architect: AIA Associés Engineering and project economics: AIA Ingénierie Environmental expertise: AIA Studio Environnement Heating, HVAC, plumbing: COFELY AXIMA High- and low-voltage works: COFELY INEO
DESIGN : 2009
DELIVERY : 2014
Délais : 30 months
COST : €117 million excluding taxes, of which €105 million excluding taxes for works
Winner, National Engineering Prize 2014. 
Bioclimate design for the first French hospital to achieve HQE Excellence certification and RT 2012 compliance.
AIA Associés engineers developed a number of innovative solutions enabling them to meet the environmental challenges posed by establishments open to the public 24 hours a day, 365 days of the year, and which are particularly energy-hungry in the process. A first in France for buildings with unparalleled levels of technical and design complexity, both in terms of the number of disciplines to be mastered, and of the interactions between them.
At the gates to the historic city of Carcassonne, the new hospital constitutes a unifying element for the hospital area currently under development. Nestled in a green, hilly landscape, the edifice acts as a signal. Its horizontal aspect retains a human scale and offers far-reaching views of the surrounding countryside. 
The interior of the hospital is laid out in a wraparound shape which provides protection from the wind and which evokes the unity of the medical profession and caring support. A single location, set back from the main façade and marked by folds in the outer envelope, welcomes patients as close as possible to the different flow hubs located in different parts of the main hall.
This functional organisation is derived from a therapeutic vision and anticipates the evolution of different modes of care. By optimising the smooth flow of human movement, consultations, outpatients, the day hospital, imaging, the intensive care / emergency hub, the laboratories, the haemodialysis service and teaching spaces are organised around the reception and the main hall. In order to plan for the evolution of the outpatient area, longer-term hospitalisation is located adjacent to the day hospital, enabling the progressive replacement of beds with outpatient areas. To the west, the mother-and-child hub is anchored close to the obstetrics centre. On the two upper levels, hospitalisation and management modules are positioned around the central hub. Flows are organised centrally, all while preserving their independence. 
+ + + +